Verhalen
- Eerder werk
- Goudse Verhalen
Eerder werk
Ik schrijf omdat ik nieuwsgierig naar wat mensen nu doen of wat ze toen hebben meegemaakt. En omdat ik die verhalen vast wil leggen, zodat ze bewaard blijven en doorgegeven kunnen worden. Hieronder een selectie van de verhalen die ik schreef, meestal op basis van een interview, soms als bewerking van memoires of een dagboek.
Het Kontakt / Goudse Post
In opdracht van Het Kontakt/Goudse Post spreek ik Gouwenaars en lokale ondernemers over hun projecten, werk en andere zaken die hen bezighouden.
- Thrillerschrijfster Linda van Rijn komt naar Gouda met interactief moordmysterie (03-06-2025)
- Beweegmakelaars naar de voedselbank: ‘Sport en bewegen niet voor iedereen vanzelfsprekend’ (30-04-2025)
- Opschoondag XXL: grootse aanpak van zwerfafval in Oud-Achterwillens (24-03-2025)
- Meer dan een café, Van Noord helpt nieuwkomers op weg: ‘Ik heb hier al veel geleerd’ (10-03-2025)
- Marc Meijer genomineerd voor Greenfluencer: ‘Bomen zijn onmisbaar’ (14-02-2025)
In de Buurt Gouda
Voor In de Buurt praat ik met Goudse ondernemers en marktlui over hun werk, hun bedrijf en hun leven.
De Goudse hap (reeks):
- Dit zit er achter de kibbeling van P&M Seafood (24-05-2025)
- Het verhaal achter de Indiase maaltijden van Curries & Candles (10-05-2025)
- Dit is waarom de oranjetompoucen van Herfst zo populair zijn (23-04-2025)
- Zo bedacht Annet haar Goudse kaaswafels (12-04-2025)
- Goudse hap: dit is het verhaal achter Bunnik’s bijzondere Goudse bieren (29-03-2025)
- Dit is wat het ijs van David’s Gelato zo bijzonder maakt (15-03-2025)
- Het verhaal achter de bereklauwen van Banketbakkerij Van Dijk (28-02-2025)
- Dit is waarom bitterballen en wentelteefjes zo goed bij het IJsselhuis passen (15-02-2025)
- Zo maakt Willy de lekkerste Griekse gyros van Gouda (01-02-2025)
- Nieuwe generatie oliebollenbakkers bij Verwijk:
‘Mijn overgrootouders begonnen met de kraam in Gouda’ (30-12-2024) - Het geheim van een goede bak koffie volgens Kaldi (26-10-2024)
- Bonbons met kaas, asperges of zeekraal? Peter van Puur schrikt er niet voor terug (12-10-2024)
- Het verhaal achter de kaas van de Kaasbar (21-09-2024)
- Zo worden de Kamphuisen siroopwafels gemaakt (31-08-2024)
- Zo ontstond de appeltaart van Grand Café Central (17-08-2024)
- Het verhaal achter de kimchi fried rice van Migag (03-08-2024)
Op de Goudse warenmarkt (reeks):
Mijn reeks interviews met de Goudse marktlieden bleek zo populair, dat ik besloot de stukken te bundelen. Dat werd mijn boek MarktLEVEN, met daarin naast de ruim veertig artikelen ook prachtige foto’s van Astrid den Haan (EyeMindPictures). Hieronder een kleine selectie uit de reeks:
- ‘Op mijn bezorglijst staan geen adressen, alleen de namen van de dieren’ (Kevin Boom, Dierenwinkel Moordrecht, 18-11-2023)
- ‘Voor onze inkopen gaan we zelf langs bij de leveranciers’ (Ron en Emmely Loendersloot, De Benenwagen, 20-01-2024)
- ‘Vintage? Voor mij is dat alle kleding van voor 1990 die typisch is voor de periode’ (Alexandra Blok, 04-11-2023)
- ‘Ik sta liever met mijn kip op de markt dan in een winkel’ (Jan Mol, 21-10-2023)
- ‘Eigenlijk bepalen mijn klanten welke bloemen ik moet inkopen’ (Bas van Greuningen, 07-10-2023)
Overige artikelen:
- Nanneke opende haar eigen Brunch Boutique: ‘Ik dacht steeds vaker, dit kan ik zelf ook’ (20-07-2024)
- Patissier Bernadet houdt niet van hokjes: ‘Vegan en glutenarm gebak moet ook gewoon lekker zijn en voor iedereen’ (06-07-2024)
- Henk en Gerda van verfhandel Natte: ‘Onze vader begon 65 jaar geleden de winkel’ (30-03-2024)
- Josefien is klimaatburgemeester van Gouda: ‘Ik zie veel mensen die echt willen veranderen’ (26-03-2024)
- Marvin (23) heeft een eigen woonwinkel in Gouda: ‘Ik verkoop alleen wat ik écht mooi vind’ (02-03-2024)
- Amber en Esmée verkopen hun eigen gin: ‘SIS gin is de enige gin met passievrucht’ (10-02-2024)
- Brian Bunnik maakt meubels van lokaal hout: ‘Dat circulaire vind ik gaaf’ (03-02-2024)
- George en Rianne runnen een typemachinefabriek: ‘We krijgen bijna elke machine weer aan de praat’ (16-12-2023)
- Vuigmakers Julie en Feiko: ‘Afval bestaat niet’ (02-12-2023)
- De Goudse kerstengel Marcel: ‘Ik wil kinderen heel mooie herinneringen geven aan Kerst’ (23-12-2022)
- Ma Belle: Franse vrouwelijkheid in hartje Gouda (10-11-2022)
WielerRevue
Als opdracht voor mijn opleiding Columns & Blogs schreef ik een stukje voor de WielerRevue. ‘Niet geschoten…’ dacht ik, toen ik het stukje ook daadwerkelijk bij de redactie van WielerRevue inleverde. Met succes.
Indisch Herinneringscentrum
Voor het Indisch Herinneringscentrum bewerkte ik de teksten voor de Hellships-database over de Japanse transporten van krijgsgevangenen tijdens WOII.
Goudse verhalen
In het kader van Gouda 750 schreef en bewerkte ik herinneringen en persoonlijke geschiedenissen van diverse Gouwenaars. Een selectie van deze verhalen vind je hieronder; het volledige overzicht staat op mijn pagina Goudse Verhalen.

Hogeschool Leiden
In opdracht van Hogeschool Leiden sprak ik 35 medewerkers en studenten over hun band met de hogeschool. Die verhalen zijn opgenomen in het Hogeschool receptenboek Smaakmakers (2023).