Verhalen
- Eerder werk
- Goudse Verhalen
Eerder werk
Ik schrijf omdat ik nieuwsgierig naar wat mensen nu doen of wat ze toen hebben meegemaakt. En omdat ik die verhalen vast wil leggen, zodat ze bewaard blijven en doorgegeven kunnen worden. Hieronder een selectie van de verhalen die ik schreef, meestal op basis van een interview, soms als bewerking van memoires of een dagboek.
In de Buurt Gouda
Voor In de Buurt praat ik met Goudse ondernemers en marktlui over hun werk, hun bedrijf en hun leven.
De Goudse hap (reeks):
- Het verhaal achter de kimchi fried rice van Migag (03-08-2024)
- Zo ontstond de appeltaart van Grand Café Central (17-08-2024)
- Zo worden de Kamphuisen siroopwafels gemaakt (31-08-2024)
- Het verhaal achter de kaas van de Kaasbar (21-09-2024)
Op de Goudse warenmarkt (reeks):
Mijn reeks interviews met de Goudse marktlieden bleek zo populair, dat ik besloot de stukken te bundelen. Dat werd mijn boek MarktLEVEN, met daarin naast de ruim veertig artikelen ook prachtige foto’s van Astrid den Haan. Hieronder een kleine selectie uit de reeks:
- ‘Op mijn bezorglijst staan geen adressen, alleen de namen van de dieren’ (Kevin Boom, Dierenwinkel Moordrecht, 18-11-2023)
- ‘Voor onze inkopen gaan we zelf langs bij de leveranciers’ (Ron en Emmely Loendersloot, De Benenwagen, 20-01-2024)
- ‘Vintage? Voor mij is dat alle kleding van voor 1990 die typisch is voor de periode’ (Alexandra Blok, 04-11-2023)
- ‘Ik sta liever met mijn kip op de markt dan in een winkel’ (Jan Mol, 21-10-2023)
- ‘Eigenlijk bepalen mijn klanten welke bloemen ik moet inkopen’ (Bas van Greuningen, 07-10-2023)
Overige artikelen:
- Nanneke opende haar eigen Brunch Boutique: ‘Ik dacht steeds vaker, dit kan ik zelf ook’ (20-07-2024)
- Patissier Bernadet houdt niet van hokjes: ‘Vegan en glutenarm gebak moet ook gewoon lekker zijn en voor iedereen’ (06-07-2024)
- Henk en Gerda van verfhandel Natte: ‘Onze vader begon 65 jaar geleden de winkel’ (30-03-2024)
- Josefien is klimaatburgemeester van Gouda: ‘Ik zie veel mensen die echt willen veranderen’ (26-03-2024)
- Marvin (23) heeft een eigen woonwinkel in Gouda: ‘Ik verkoop alleen wat ik écht mooi vind’ (02-03-2024)
- Amber en Esmée verkopen hun eigen gin: ‘SIS gin is de enige gin met passievrucht’ (10-02-2024)
- Brian Bunnik maakt meubels van lokaal hout: ‘Dat circulaire vind ik gaaf’ (03-02-2024)
- George en Rianne runnen een typemachinefabriek: ‘We krijgen bijna elke machine weer aan de praat’ (16-12-2023)
- Vuigmakers Julie en Feiko: ‘Afval bestaat niet’ (02-12-2023)
- De Goudse kerstengel Marcel: ‘Ik wil kinderen heel mooie herinneringen geven aan Kerst’ (23-12-2022)
- Ma Belle: Franse vrouwelijkheid in hartje Gouda (10-11-2022)
WielerRevue
Als opdracht voor mijn opleiding Columns & Blogs schreef ik een stukje voor de WielerRevue. ‘Niet geschoten…’ dacht ik, toen ik het stukje ook daadwerkelijk bij de redactie van WielerRevue inleverde. Met succes.
Indisch Herinneringscentrum
Voor het Indisch Herinneringscentrum bewerkte ik de teksten voor de Hellships-database over de Japanse transporten van krijgsgevangenen tijdens WOII.
Goudse verhalen
Voor het Gouda 750-project Goudse Verhalen schreef en bewerkte ik de herinneringen en ervaringen van diverse Gouwenaren. Hieronder geef ik er een paar als voorbeeld. Een volledig overzicht van mijn bijdrage aan het project heb ik op een pagina Goudse Verhalen gezet.
Hogeschool Leiden
In opdracht van Hogeschool Leiden sprak ik 35 medewerkers en studenten over hun band met de hogeschool. Die verhalen zijn opgenomen in het Hogeschool receptenboek Smaakmakers (2023).